MDDC, decembar 2006. /januar 2007.ZAVRŠENA OBUKA NOVE GRUPE OD 6 TIMOVA ZA NEVLADINE DEMINERSKE ORGANIZACIJE U BIH

07-09-2006 09:52

Krajem 2006. i početkom 2007. završena je obuka šest novih timova pasa za otkivanje mina koju je financirao Marshall Legacy Institute iz SAD.
tl_files/slike vijesti/19.jpg
Memorandum o razumijevanju, potpisan je između nevladinih organizacija, Stop Mines i BH Demining, koje su korisnici donacije od tri novoobučena tima za otkrivanje mina za svaku organizaciju, Marshall Legacy Instituta i MDDC-a. Obuka je započela na ljeto 2006. a završila u početkom januara 2007.

Donatori MLI su na ljeto 2006., prilikom njihove posjete Centru za obuku pasa za otkrivanje mina,  imali priliku sami izvršiti odabir većine zelenih pasa koji su uspješno završili obuku. Nevladine organizacije su u drugoj fazi obuke delegirale vodiče koji su pohađali tromjesečnu obuku u MDDC i tako se integrirali u timove koje čine jedan pas i jedan vodič.

Po završetku obuke, novi psi za otkrivanje mina;  Granite, South Hadley, Oscar, Perry, Lester i Arizona, dodijeljeni su korisnicima ove vrijedne donacije, kako bi svoj radni vijek posvetili uklanjanju opasnosti od mina u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona.

Marshall Legacy Institute i ovom je donacijom potvrdio svoju predanost borbi protiv mina u BiH, ali i drugim zemljama svijeta koje su suočene s tim problemom.

Nazad

29-03-2018 08:05 od mddc

Početak radova na projektu Petrovići u Olovu

Radovi na projektu MSP Petrovići u općini Olovo otvoreni su i ovo je jedan od najnovijih projekta oslobađanja minski sumnjive površine kooje izvodi Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC). Ukupna površina koja će biti oslobođena od mina ovim projektom je 2.426.437 m2.

tl_files/galerija/Petrovici 2.jpg

Detaljnije...