ZAVRŠENA OBUKA GRUPE OD ČETIRI PSA ZA OTKRIVANJE MINA ZA AZERBEJDŽAN August 2007.

15-08-2007 09:41

Kao nastavak sjajne suradnje u nabavci pasa za otkrivanje mina za potrebe centara za uklanjanje mina u regionu jugoistočne Evrope, MDDC je završio obuku četiri psa za otkrivanje mina. Sredstva za nabavku i obuku četiri psa obezbijedili su donatori Marshall Legacy Institute.
Nakon što su četiri psa za otkrivanje mina završila obuku u MDDC-u, dva trenera pasa za otkrivanje mina iz Centra za uklanjanje mina Azerbejdžana, Samir Pirverdi i Ramazan Heydarov, proveli su mjesec dana u MDDC-u, gdje su  prisustvovali zadnjoj fazi obuke sa MDDC trenerima. Prve informacije dobivene nakon njihovog dolaska u Azerbejdžan pokazuju da su psi dobro obučeni, aklimatizirani i u dobroj kondiciji. ANAMA je jedna od partnerskih organizacija MDDC-a, koja djeluje u okviru Koordinacijskog vijeća za protivminsko djelovanje u uugoistočnoj Europi.
ANAMA je također već najavila i mogućnost obuke druge grupe pasa za otkrivanje mina u MDDC-u.

tl_files/slike vijesti/15.jpg

Nazad

25-06-2018 09:11 od mddc

Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

tl_files/minigalerija/Busovaca3.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Detaljnije...