ZAVRŠENA OBUKA GRUPE OD ČETIRI PSA ZA OTKRIVANJE MINA ZA AZERBEJDŽAN August 2007.

15-08-2007 09:41

Kao nastavak sjajne suradnje u nabavci pasa za otkrivanje mina za potrebe centara za uklanjanje mina u regionu jugoistočne Evrope, MDDC je završio obuku četiri psa za otkrivanje mina. Sredstva za nabavku i obuku četiri psa obezbijedili su donatori Marshall Legacy Institute.
Nakon što su četiri psa za otkrivanje mina završila obuku u MDDC-u, dva trenera pasa za otkrivanje mina iz Centra za uklanjanje mina Azerbejdžana, Samir Pirverdi i Ramazan Heydarov, proveli su mjesec dana u MDDC-u, gdje su  prisustvovali zadnjoj fazi obuke sa MDDC trenerima. Prve informacije dobivene nakon njihovog dolaska u Azerbejdžan pokazuju da su psi dobro obučeni, aklimatizirani i u dobroj kondiciji. ANAMA je jedna od partnerskih organizacija MDDC-a, koja djeluje u okviru Koordinacijskog vijeća za protivminsko djelovanje u uugoistočnoj Europi.
ANAMA je također već najavila i mogućnost obuke druge grupe pasa za otkrivanje mina u MDDC-u.

tl_files/slike vijesti/15.jpg

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...