DRUGA POSJETA DELEGACIJE DONATORA MARSHALL LEGACY INSTITUTA BOSNI I HERCEGOVINI

28-06-2007 09:45

Dragi prijatelji i partneri Centra za obuku pasa – predstavnici Mashall Legacy Institute iz SAD, po drugi put su organizirali posjetu grupe donatora iz raznih država SAD-a  Bosni i Hercegovini. CHAMPS delegacija donatora, koju su sačinjavali Perry Baltimore-predsjednik MLI, Kimberly McCasland-direktor CHAMPS projekta, Geoffrey Parkinson Jr., Kim McCune, Paula Dukehart, Beth Scanlon i Bianca Streep, te gosp. Donald Pat Patierno, u posjet Bosni i Hercegovini stigli su 19.6.2007.

Po dolasku u Sarajevo, delegaciju je ugostio Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini, Nj.E. gosp. Douglas McElhaney, koji je posebno za naše goste upriličio prijem u svojoj rezidenciji u Sarajevu, a kojoj su prisustvovali i brojni ambasadori zemalja donatora protivminske akcije u BiH.

tl_files/slike vijesti/16a.jpgPlan posjete delegacije MLI sastojao je najvećim dijelom od posjeta nevladinim organizacijama - korisnicima donacije MLI- a naročito doniranim psima za otkrivanje mina, obučenim u Centru za obuku pasa za otkrivanje mina za region jugoistočne Europe. Kako su istakli sami donatori, za njih je poseban trenutak bio upravo onaj kada su ugledali pse za koje su sami izdvajali novčana sredstva ili vodili različite kampanje prikupljanja novca za kupovinu i obuku psa koji u Bosni i Hercegovini rade na otkrivanju mina.

Bianca Streep dvanaestogodišnja je učenica iz New Hampshirea, države Granita, koja je nesebično vodila kampanje za prikupljanje novca za obuku psa koji sada nosi ime Granite i nalazi se u NVO Stop Mines s Pala.
Djeca SAD pokazala su svoju otvorenost za globalne probleme, a naročito problem djece u Bosni i Hercegovini koja svakodnevno žive okružena minama. ŽELtl_files/slike vijesti/16b.jpgIMO VAM POMOĆI DA POMOGNETE SAMI SEBI, moto je kojim se rukovode ova hrabra djeca iz Amerike, koja poput zrelih odraslih ljudi, smjelo traže novčana sredstva od raznih velikih kompanija i privatnih donatora, ali i daju vlastiti džeparac kako Bosna i Hercegovina dobila što veći i što kvalitetniji kapacitet pasa za otkrivanje mina. Bianca je samo jedna od brojne djece uključene u CHAMPS, kojima su najveća inspiracija direktorica projekta Kimberly McCasland i predsjednik MLI- Perry Baltimore. U CHAMPS projektu Bianca radi sa svojom majkom, a mnogi drugi roditelji i učitelji iz američkih škola, poput Beth Scanlon, Geoffrey Parkinsona, Kim McCune ili Paule Dukehart, s velikim entuzijazmom govore o problemu mina u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu, podižući svjesnost o ovom problemu diljem SAD-a i rade na prikupljanu novca za obuku pasa.

tl_files/slike vijesti/16c.jpgGosti su posjetili i deminersko radilište, gdje su imali priliku vidjeti koliki uticaj na život ljudi ima proces deminiranja, naročito uz korištenje pasa za otkrivanje mina. Tamo su se upoznali i sa djecom koja žive samo dva metra od minskog polja na kojem se sada vrši deminiranje.

Pored NVO Stop Mines, donatori su posjetili i organizacije BH Demining i Pro Vita, koje su sada korisnici njihove vrijedne donacije, te cijeli jedan dan proveli u Centru za obuku pasa za otkrivanje mina, gdje su imali priliku vidjeti proces obuke pasa i razgovarati sa vodičima i trenerima pasa, kao i novim korisnicima njihove donacije iz Državne agencije za protivminsko djelovanje Azerbejdžana.

Članovi Eko SPORT Grupe i ove su godine upriličili prezentaciju svog projekta psiho-fizičke rehabilitacije žrtava mina na Boračkom jezeru, gdje su demonstrirali svoje ronilačke vještine i vježbu spašavanja utopljenika, dokazujući da žrtve mina mogu i jesu spremne na normalan život u zajednici, pa čak i više od prosječne zdrave odrasle osobe.

Nakon posjete Međugorju, naši gosti su četvrti dan svoje posjete nastavili put za Dubrovnik, uz obećanje i čvrstu predanost da će na isti način nastaviti pomagati ljudima Bosne i Hercegovine i u drugim zemljama u svijetu koje su suočene sa problemom mina. Također su najavili i produbljenje svojih aktivnosti i na oblast pomoći žrtvama mina, gdje će zajedno sa djecom iz Bosne i Hercegovine, s kojima su već prošle godine ostvarili kontakt, raditi na prikupljanju novca za projekte pomoći žrtvama mina.

Centar za obuku pasa ostaje vjeran partner Marshall Legacy Institute u svim njihovim humanim naporima da ovaj svijet učine boljim i ljepšim!

Nazad

25-06-2018 09:11 od mddc

Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

tl_files/minigalerija/Busovaca3.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Detaljnije...