Psi obučeni za Civilnu zaštitu uspješno položili test

21-02-2008 09:27

Dva belgijska ovčara, Connecticut i Parky, koji su u Centru za obuku pasa za otkrivanje mina za jugoistočnu Europu obučeni za potrebe Federalne uprave civilne zaštite i Civiline zaštite Republike Srpske, uspješno su položili test koji je preuvjet za sticanje akreditacije neophodne za izvođenje operacija deminiranja u BiH. Obuku pasa financirali su privatni donaori kroz Marshall Legacy Institute, a kampanje prikupljanja novca vodile su Elizabeth Parkinson i Carole McIvor, te obitelj Geoffrey Parkinson. Connecticut i Parky imena su koja su mladim psima dodijelili sami donatori tokom zadnje posjete MDDC-u u ljeto 2007.

Novoobučeni timovi položili su test i akreditirani već u prvom pokušaju, zahvaljujući dobroj pripremi i obuci provedenoj u MDDC, koji je pored obuke proveo i pripremne radnje za polaganje testa. Predstavnici Civilne zaštite zahvalni su svojim američkim donatorima, ali i MDDC-u na pokazanoj profesionalnosti.

tl_files/slike vijesti/999.jpg

tl_files/slike vijesti/911.jpg

Nazad

25-06-2018 09:11 od mddc

Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

tl_files/minigalerija/Busovaca3.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Detaljnije...