Psi obučeni za Civilnu zaštitu uspješno položili test

21-02-2008 09:27

Dva belgijska ovčara, Connecticut i Parky, koji su u Centru za obuku pasa za otkrivanje mina za jugoistočnu Europu obučeni za potrebe Federalne uprave civilne zaštite i Civiline zaštite Republike Srpske, uspješno su položili test koji je preuvjet za sticanje akreditacije neophodne za izvođenje operacija deminiranja u BiH. Obuku pasa financirali su privatni donaori kroz Marshall Legacy Institute, a kampanje prikupljanja novca vodile su Elizabeth Parkinson i Carole McIvor, te obitelj Geoffrey Parkinson. Connecticut i Parky imena su koja su mladim psima dodijelili sami donatori tokom zadnje posjete MDDC-u u ljeto 2007.

Novoobučeni timovi položili su test i akreditirani već u prvom pokušaju, zahvaljujući dobroj pripremi i obuci provedenoj u MDDC, koji je pored obuke proveo i pripremne radnje za polaganje testa. Predstavnici Civilne zaštite zahvalni su svojim američkim donatorima, ali i MDDC-u na pokazanoj profesionalnosti.

tl_files/slike vijesti/999.jpg

tl_files/slike vijesti/911.jpg

Nazad

29-03-2018 08:05 od mddc

Početak radova na projektu Petrovići u Olovu

Radovi na projektu MSP Petrovići u općini Olovo otvoreni su i ovo je jedan od najnovijih projekta oslobađanja minski sumnjive površine kooje izvodi Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC). Ukupna površina koja će biti oslobođena od mina ovim projektom je 2.426.437 m2.

tl_files/galerija/Petrovici 2.jpg

Detaljnije...