Psi obučeni za Civilnu zaštitu uspješno položili test

21-02-2008 09:27

Dva belgijska ovčara, Connecticut i Parky, koji su u Centru za obuku pasa za otkrivanje mina za jugoistočnu Europu obučeni za potrebe Federalne uprave civilne zaštite i Civiline zaštite Republike Srpske, uspješno su položili test koji je preuvjet za sticanje akreditacije neophodne za izvođenje operacija deminiranja u BiH. Obuku pasa financirali su privatni donaori kroz Marshall Legacy Institute, a kampanje prikupljanja novca vodile su Elizabeth Parkinson i Carole McIvor, te obitelj Geoffrey Parkinson. Connecticut i Parky imena su koja su mladim psima dodijelili sami donatori tokom zadnje posjete MDDC-u u ljeto 2007.

Novoobučeni timovi položili su test i akreditirani već u prvom pokušaju, zahvaljujući dobroj pripremi i obuci provedenoj u MDDC, koji je pored obuke proveo i pripremne radnje za polaganje testa. Predstavnici Civilne zaštite zahvalni su svojim američkim donatorima, ali i MDDC-u na pokazanoj profesionalnosti.

tl_files/slike vijesti/999.jpg

tl_files/slike vijesti/911.jpg

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...