Osnovni kurs za deminere i kurs za terenere pasa

21-03-2008 06:41


U Centru za obuku pasa za otkrivanje mina za jugoistočnu Europu se od 21.3. do 4.4.2008. održava osnovni krs za deminere, kao i specijalistički kurs za trenere pasa za otkrivanje mina. Oko 15 polaznika ovog kursa iz različitih deminerskih organizacije boravi u MDDC u ovom periodu, nekon čega će steći validan certifikat. Kurs se završava upravo na Međunarodni dan borbe protiv mina, 4. aprila, čime MDDC nastoji na najkorisniji način, odnosno obukom operativnog osoblja u deminiranju, obilježiti ovaj značajan datum.
Kurs je organiziran u suradnji sa deminerskom organizacijom Amphibia, s kojom je MDDC i do sada ostvarivao vrlo korisnu i značajnu suradnju.

tl_files/slike vijesti/888.jpg

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...