MDD timovi iz MDDC-a uspješno realizuju zadatke deminiranja u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Iraku

07-01-2009 06:32

MDD timovi iz MDDC-a su u toku godine realizirali veliki broj deminerskih zadataka u Bosni i Hercegovini, radeći kao podrška deminerskim organizacijama Amphibia, Pro Vita, NGO UEM i NGO Eko Dem.

MDD timovi Regionalnog centra za obuku pasa za otkrivanje mina uspješno realiziraju postavljene zadatke na deminiranju radilišta na Kosovu. Na osnovu ugovora sa ITF-om, a sa financijskim sredstvima koje je osigurao US State Department, timovi pasa za otkrivanje mina će u periodu od maja do oktobra tekuće godine raditi na Kosovu kao podrška deminerskim timovima EOD Mine Action Sections Kosovo. Na osnovu Memoranduma o razumijevanju, potpisanim sa Marshall Legacy Institute, MDD timovi Regionalnog centra za obuku pasa za otkrivanje mina upućeni su u Irak, gdje će narednih devet mjeseci raditi kao podrška deminerskim timovima MAG na zadacima deminiranja.

tl_files/slike vijesti/666.jpg

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...