Obučeni psi za otkrivanje mina za potrebe Centra za uklanjanje mina Libanon, kao i za potrebe kompanije Reaseuro

08-01-2009 09:55

MDDC je za potrebe Centra za uklanjanje mina u Libanonu obučio i isporučio 4 psa za otkrivanje mina koji su ocijenjeni sa najvišom ocjenom. U toku godine MDDC će isporučiti jos 6 obučenih pasa za otkrivanje mina koji će se koristiti za projekte deminiranja u Libanonu. Projekt obuke pasa za LMAC je realiziran uz pomoć US State Department i Marshall Legacy Institute.
Dva belgijska ovčara, koja su obučavana u MDDC-u za potrebe deminerske kompanije Reaseuro, uspješno su završili testiranje, što je preduslov za dobivanje akreditacije za rad na deminerskim zadacima u BIH.

tl_files/slike vijesti/555.jpg

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...