Aktivnosti MDDC u Iraku

10-01-2009 09:50

Na osnovu Memoranduma o Razumijevanju, potpisanim između MDDC i  Marshall Legacy Institute, tri  MDD tima iz MDDC-a upućeni su u Irak, gdje će u periodu od avgusta 2008 godine do maja 2009 godine raditi na zadacima deminiranja kao podrška deminerskim timovima Mines Advisory Group (MAG). Projekat zajednički finasiraju Office of Weapons Removal and Abatement, US Department of State i MLI.

Aktivnosti deminiranja provode se u sjevernom dijelu Iraka i predstavljaju dio pilot projekta koje realizuje MLI u cilju uspostavljanja MDD kapaciteta u Iraku.
MDD timovi iz MDDC  su odmah po dolasku u Irak  uspješno položili test koji je bio uslov za sticanje  akreditacije za rad i uključivanje u aktivnosti deminiranja u Iraku. Testiranje  su  provodili predstavnici Centra za uklanjanje mina u Iraku.
U periodu avgust-decembar 2008 godine, MDD timovi iz MDDC su prekontrolisali sumnjivu površinu od 60 000 m2. Predstavnici MAG-a su dali visoku ocjenu za profesionalno obavljanje postavljenih zadataka MDD timovima iz MDDC-a i iskazali potrebu za još večim angažmanom MDD timova na deminerskim zadacima u Iraku.

tl_files/slike vijesti/333.jpg

Nazad

29-03-2018 08:05 od mddc

Početak radova na projektu Petrovići u Olovu

Radovi na projektu MSP Petrovići u općini Olovo otvoreni su i ovo je jedan od najnovijih projekta oslobađanja minski sumnjive površine kooje izvodi Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC). Ukupna površina koja će biti oslobođena od mina ovim projektom je 2.426.437 m2.

tl_files/galerija/Petrovici 2.jpg

Detaljnije...