Zadatak na Kosovu uspješno završen

14-09-2009 22:32

Kao rezultat ugovora potpisanog 20.5.2009. između MDDC i International Trust Fund for Demining and Mine Victims Assistance, šest timova pasa za otkrivanje mina MDDC radilo je kao podrška deminerskim timovima u planinskim područjima Kosova, u suradnji sa EODMS UNMIK Kosovo. Sredstva za financiranje ovog projekta osigurao je United States Department of State.
S obzirom na indicije, a u skladu sa izvještajima Međunarodnog crvenog križa o postojanju masovne grobnice na području Koshare, deminerski timovi i MDDC timovi radili su na zadatku deminiranja tog područja kako bi se navodna masovna grobnica mogla detaljno istražiti. U skladu sa ugovorom, monitoring projekta deminiranja vršila je organizacija Trotil, a zadatake je završen 14.9.2009. nakon čega su se MDDC timovi vratili u svoje sjedište.

tl_files/slike vijesti/vijesti4a.jpgtl_files/slike vijesti/vijesti4b.jpg

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...