Četvrta posjeta delegacije donatora MLI

17-09-2009 12:54

Već je postala tradicionalnom posjeta delegacije donatora Marshall Legacy Institute Bosni i Hercegovini, koju organizira MDDC. Tako je i ove godine, po četvrti put domaćin visoke delegacije donatora i osnivača Marshall Legacy Institute bio Regionalni centar za obuku pasa za otkrivanje mina za jugoistočnu Europu. U sastavu delegacije ove godine, pored predsjenika MLI Perry Baltimorea i Kimberly McCasland, direktorice CHAMPS-a, bili su umirovljeni general sa najvišim počastima američke vojske Gordon Sullivan, ujedno i osnivač MLI, zatim Anthony Lake, bivši diplomata i predsjedavajući Upravnog odbora MLI, te Diana Enzi, osnivač CHAMPS-a, Joan Wismer patron projekata, Betsy i Geoff Parkinson, donatori brojnih pasa za otkrivanje mina koji rade u BiH, Susan i Shelby Patrick iz CHAMPS projekta, Raul Melgart, Scott Smith i Jimmy Spencer.

tl_files/slike vijesti/vijesti5.jpg


U okviru svoje posjete BiH, delegacija je imala priliku upoznati se sa radom pasa u organizacijama kojima su pse donirali i to u stvarnom minskom polju na obroncima Igmana i Bjelašnice. Također su i zvanično posjetili predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji im se i ovom prilikom zahvalio na donacijama za deminiranje koje Bosna i Hercegovina dobija iz SAD-a i njihovim ličnim naporima i doprinosu u deminiranju BiH.

tl_files/slike vijesti/vijesti5b.jpg

Također su posjetili Mostar i samostan časnih sestara u Bijelom Polju pokraj Mostara koji je ponovno sagrađen nakon što je to područje deminirano. U svojoj četverodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, uz neizostavan posjet MDDC-u i upoznavanje sa radom centra i demonstracijom treninga, gosti su obišli i kulturne i istorijske znamenitosti naše zemlje. Pored svega što su vidjeli, gosti su bili impresionirani i posjetom odbojkaškom klubu FANTOMI, koji svojim postignućima i entuzijazmom služe kao pozitivan primjer svim žrtvama mina u svijetu.

tl_files/slike vijesti/vijesti5c.jpg

Nazad

25-06-2018 09:11 od mddc

Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

tl_files/minigalerija/Busovaca3.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Detaljnije...