Dogovorena obuka pasa za potrebe ANAMA

28-05-2010 08:55

Na poziv Centra za uklanjanje mina Republike Azerbejdžan (ANAMA), direktor Centra za obuku pasa za otkrivanje mina posjetio je Azerbejdžan, gdje se sastao sa  direktorom ANAMA-e gosp. Nazimom Ismayilovim i njegovim saradnicima. Cilj sastanka bio je dogovor o nastavku saradnje između ANAMA-e i MDDC-a u oblasti obuke timova pasa za otkrivanje mina. Da su potrebe Centra za uklanjanje mina Republike Azerbejdžan za novoobučenim timovima pasa za otkrivanje mina zaista velike, svjedoči i činjenica da je u periodu 2007.-2009. MDDC za potrebe ANAMA-e obučio 16 timova pasa. Prilikom ove posjete potvrđena je potreba za obukom još četiri tima pasa za otkrivanje mina, u skladu sa planiranom obukom za 2010. godinu, koje će MDDC obučiti i isporučiti do kraja godine, kako bi se mogli uspješno i na vrijeme pripremiti za narednu sezonu deminiranja.
Još jedan projekt obuke pasa dogovoren između MDDC i ANAMA odraz je kontinuirane uspješne saradnje postignute na regionalnom nivou i dobrih rezultata koje su psi obučeni od strane MDDC postigli na zadacima deminiranja.  

tl_files/mddc/ANAMA meeting.jpg

Nazad

29-03-2018 08:05 od mddc

Početak radova na projektu Petrovići u Olovu

Radovi na projektu MSP Petrovići u općini Olovo otvoreni su i ovo je jedan od najnovijih projekta oslobađanja minski sumnjive površine kooje izvodi Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC). Ukupna površina koja će biti oslobođena od mina ovim projektom je 2.426.437 m2.

tl_files/galerija/Petrovici 2.jpg

Detaljnije...