Dogovorena obuka pasa za potrebe ANAMA

28-05-2010 08:55

Na poziv Centra za uklanjanje mina Republike Azerbejdžan (ANAMA), direktor Centra za obuku pasa za otkrivanje mina posjetio je Azerbejdžan, gdje se sastao sa  direktorom ANAMA-e gosp. Nazimom Ismayilovim i njegovim saradnicima. Cilj sastanka bio je dogovor o nastavku saradnje između ANAMA-e i MDDC-a u oblasti obuke timova pasa za otkrivanje mina. Da su potrebe Centra za uklanjanje mina Republike Azerbejdžan za novoobučenim timovima pasa za otkrivanje mina zaista velike, svjedoči i činjenica da je u periodu 2007.-2009. MDDC za potrebe ANAMA-e obučio 16 timova pasa. Prilikom ove posjete potvrđena je potreba za obukom još četiri tima pasa za otkrivanje mina, u skladu sa planiranom obukom za 2010. godinu, koje će MDDC obučiti i isporučiti do kraja godine, kako bi se mogli uspješno i na vrijeme pripremiti za narednu sezonu deminiranja.
Još jedan projekt obuke pasa dogovoren između MDDC i ANAMA odraz je kontinuirane uspješne saradnje postignute na regionalnom nivou i dobrih rezultata koje su psi obučeni od strane MDDC postigli na zadacima deminiranja.  

tl_files/mddc/ANAMA meeting.jpg

Nazad

25-06-2018 09:11 od mddc

Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

tl_files/minigalerija/Busovaca3.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Detaljnije...