Dogovorena obuka pasa za potrebe ANAMA

28-05-2010 08:55

Na poziv Centra za uklanjanje mina Republike Azerbejdžan (ANAMA), direktor Centra za obuku pasa za otkrivanje mina posjetio je Azerbejdžan, gdje se sastao sa  direktorom ANAMA-e gosp. Nazimom Ismayilovim i njegovim saradnicima. Cilj sastanka bio je dogovor o nastavku saradnje između ANAMA-e i MDDC-a u oblasti obuke timova pasa za otkrivanje mina. Da su potrebe Centra za uklanjanje mina Republike Azerbejdžan za novoobučenim timovima pasa za otkrivanje mina zaista velike, svjedoči i činjenica da je u periodu 2007.-2009. MDDC za potrebe ANAMA-e obučio 16 timova pasa. Prilikom ove posjete potvrđena je potreba za obukom još četiri tima pasa za otkrivanje mina, u skladu sa planiranom obukom za 2010. godinu, koje će MDDC obučiti i isporučiti do kraja godine, kako bi se mogli uspješno i na vrijeme pripremiti za narednu sezonu deminiranja.
Još jedan projekt obuke pasa dogovoren između MDDC i ANAMA odraz je kontinuirane uspješne saradnje postignute na regionalnom nivou i dobrih rezultata koje su psi obučeni od strane MDDC postigli na zadacima deminiranja.  

tl_files/mddc/ANAMA meeting.jpg

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...