Saradnja jedinice za podršku MUP Kantona Sarajevo i MDDC

18-06-2010 07:33

Predstavnici jedinice za podršku MUP Kantona Sarajevo posjetili su Regionalni centar za obuku pasa za otkrivanje mina za jugoistočnu Europu (MDDC). Razmatrane su mogućnosti obuke pasa za otkrivanje eksploziva i narkotika za potrebe pomenute jedinice. Kako su istakli predstavnici jedinice za podršku MUP Kantona Sarajevo, obuka pasa za otkrivanje narkotika i eksploziva, kao i obuka  vodiča službenih pasa jedan su od prioriteta navedene jedinice. Nakon prezentacije rada službenih pasa koja je upriličena za goste razgovaralo se o konkretnoj saradnji i mogućnostima obuke službenih pasa i vodiča pasa koje bi koristili na području Kantona Sarajevo, ali i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.
MDDC je u prethodne četiri godine ostvario zavidnu saradnju sa jedinicama za podršku Hercegovačko-neretvanskog  i Zeničko-dobojskog kantona, Graničnom policijom, te Policijom Distrikta Brčko za koje su obučavani službeni psi i vodiči pasa koji su obavljanje svakodnevnih policijskih poslova olakšali u velikoj mjeri.

tl_files/mddc/MUP Kantona.JPG

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...