Angažman timova MDDC na Kosovu

06-07-2010 10:48

Već četvrtu godinu zaredom, timovi pasa za otkrivanje mina MDDC-a su angažirani na zadacima deminiranja na području Kosova. Ovo je rezultat dosadašnjeg uspješnog rada timova MDDC i povjerenja koje je izgrađeno kroz dugogodišnju saradnju. Projekt podrške programu deminiranja na Kosovo finansira US State Department preko International Trust Fund for Demining and Mine Victims Assistance. Planirani završetak je početak decembra 2010. Četiri akreditirana i iskusna tima pasa za otkrivanje mina svoj angažman na Kosovu započeli su u junu 2010., a svakodnevni rad organizirat će u skladu sa Operativnim planom i predviđenom dinamikom deminerskih timova Mine Awarenes Trust i KSF, čiji rad će svakodnevno pratiti aktivnostima redukcije sumnjivih miniranih površina i kontrole kvaliteta. Sveukupni proces nadgleda nezavisna monitorska organizacija, a koordinira Centar za uklanjanje mina Kosova.

U sklopu istog ugovora, trener MDDC na Kosovu provodi i obuku četiri voda deminera KSF kako bi bili osposobljeni pružati podršku timovima pasa za otkrivanje mina na zadacima deminiranja. Pored obuke, trener će vršiti i stalnu superviziju njihovog rada.

Nazad

29-03-2018 08:05 od mddc

Početak radova na projektu Petrovići u Olovu

Radovi na projektu MSP Petrovići u općini Olovo otvoreni su i ovo je jedan od najnovijih projekta oslobađanja minski sumnjive površine kooje izvodi Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC). Ukupna površina koja će biti oslobođena od mina ovim projektom je 2.426.437 m2.

tl_files/galerija/Petrovici 2.jpg

Detaljnije...