Angažman timova MDDC na Kosovu

06-07-2010 10:48

Već četvrtu godinu zaredom, timovi pasa za otkrivanje mina MDDC-a su angažirani na zadacima deminiranja na području Kosova. Ovo je rezultat dosadašnjeg uspješnog rada timova MDDC i povjerenja koje je izgrađeno kroz dugogodišnju saradnju. Projekt podrške programu deminiranja na Kosovo finansira US State Department preko International Trust Fund for Demining and Mine Victims Assistance. Planirani završetak je početak decembra 2010. Četiri akreditirana i iskusna tima pasa za otkrivanje mina svoj angažman na Kosovu započeli su u junu 2010., a svakodnevni rad organizirat će u skladu sa Operativnim planom i predviđenom dinamikom deminerskih timova Mine Awarenes Trust i KSF, čiji rad će svakodnevno pratiti aktivnostima redukcije sumnjivih miniranih površina i kontrole kvaliteta. Sveukupni proces nadgleda nezavisna monitorska organizacija, a koordinira Centar za uklanjanje mina Kosova.

U sklopu istog ugovora, trener MDDC na Kosovu provodi i obuku četiri voda deminera KSF kako bi bili osposobljeni pružati podršku timovima pasa za otkrivanje mina na zadacima deminiranja. Pored obuke, trener će vršiti i stalnu superviziju njihovog rada.

Nazad

25-06-2018 09:11 od mddc

Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

tl_files/minigalerija/Busovaca3.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Detaljnije...