Nagrađeni timovi pasa za otkrivanje mina za 2010. dolaze iz BiH

03-11-2010 11:39

Psi za otkrivanje mina Danny i Iris te njihovi vodiči Mirsad Pojata i Corporal Mouchawrab proglašeni su najuspješnijim timovima  godine u svijetu za 2010. godinu. Psi i njihovi vodiči- nosioci ove prestižne nagrade- obučeni su u Centru za obuku pasa u Bosni i Hercegovini.

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini ove je godine dobio dvostruku nagradu na svečanoj ceremoniji održanoj 20.10. u Washingtonu, u organizaciji Marshall Legacy Institute iz SAD. Svečana ceremonija održava se svake godine, a organizatori iz Marshall Legacy Institute dodjeljuju nagrade iz oblasti humanitarnog rada, pomoći žrtvama mina, najboljem timu pasa za otkrivanje mina i raznih drugih  aktivnosti koje se odnose na deminiranja širom svijeta. Ceremoniji prisustvuju predstavnici diplomatskog kora iz velikog broja zemalja, kongresmeni i politički djelatnici iz SAD, ugledni biznismeni i glumci, koji su uključeni u finansiranje projekata deminiranja u svijetu. Oba tima nagrađena ove godine obučena su u MDDC-u, jedan je angažiran na zadacima deminiranja u jugoistočnoj Europi, dok je drugi tim obučen u MDDC za potrebe Centra za uklanjanje mina Libanona, a sponzorirao ga je ugledni političar Antony Lake.

Tokom ceremonije održane u Washingtonu, MDDC-u je iskazana zahvalnost i čestitke za uspješan sedmogodišnji rad koji je značajan i izvan granica BiH i regiona, jer veliki broj obučenih pasa za otkrivanje mina angažiran je na projektima deminiranja u zemljama kao što su Irak, Afganistan, Libanon i Azerbejdžan.

 

tl_files/mddc/Danny web.JPG

 

Mirsad i Danny, nagrađeni tim iz Bosne i Hercegovine, iza sebe imaju preko milion kvadratnih metara zemljišta deminiranih u svrhu povratka raseljenih, rekonstrukcije infrastrukture, razvoja ekonomije u zemljama kao što su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Kosovo i Albanija, gdje su Danny i Mirsad bili angažirani. Iako je ova ceremonija i dodjela nagrade bila izuzetno važna, za Mirsada i Dannyja je rad u minskom polju ipak bio prioritet. Spriječeni prisustvovati ceremoniji u SAD zbog aktivnosti na deminiranju na Kosovu, Danny i Mirsad prisutnima su predstavljeni kratkim videom koji je slikovito prikazao njihov timski rad, a nagradu je u ime MDDC i u ime Mirsada Pojate primio direktor Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH.  

 

tl_files/mddc/Nermin - pic 2871.jpg

Nazad

25-06-2018 09:11 od mddc

Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

tl_files/minigalerija/Busovaca3.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Detaljnije...