Obuka vodiča pasa za potrebe AMK-9

02-03-2011 11:42

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina (MDDC) zaključio je ugovor sa American K-9 Detection Service Inc. (AMK9) iz SAD o pružanju podrške u obuci pasa i vodiča za otkrivanje eksploziva koji će nakon završene obuke biti angažirani u Afganistanu.

 

Nakon što je u prvoj fazi  izvršeno testiranje i odabir kandidata, nastavljeno je s obukom vodiča i pasa koja se vrši u MDDC i trajat će do kraja marta 2011. Veliki broj vodiča pasa angažiran je upravo iz Bosne i Hercegovine, ali iz drugih zemalja u okruženju. Vodiči pohađaju intenzivnu obuku u savladavanju tehnika pretraživanja otvorenih područja, vozila i objekata, te engleskog jezika. Ovakva saradnja sa AMK-9 očekuje se i u narednom periodu, a najavljeno je i testiranje novih kandidata u MDDC.

tl_files/mddc/amk9.JPG

Nazad

29-03-2018 08:05 od mddc

Početak radova na projektu Petrovići u Olovu

Radovi na projektu MSP Petrovići u općini Olovo otvoreni su i ovo je jedan od najnovijih projekta oslobađanja minski sumnjive površine kooje izvodi Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC). Ukupna površina koja će biti oslobođena od mina ovim projektom je 2.426.437 m2.

tl_files/galerija/Petrovici 2.jpg

Detaljnije...