Obuka vodiča pasa za potrebe AMK-9

02-03-2011 11:42

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina (MDDC) zaključio je ugovor sa American K-9 Detection Service Inc. (AMK9) iz SAD o pružanju podrške u obuci pasa i vodiča za otkrivanje eksploziva koji će nakon završene obuke biti angažirani u Afganistanu.

 

Nakon što je u prvoj fazi  izvršeno testiranje i odabir kandidata, nastavljeno je s obukom vodiča i pasa koja se vrši u MDDC i trajat će do kraja marta 2011. Veliki broj vodiča pasa angažiran je upravo iz Bosne i Hercegovine, ali iz drugih zemalja u okruženju. Vodiči pohađaju intenzivnu obuku u savladavanju tehnika pretraživanja otvorenih područja, vozila i objekata, te engleskog jezika. Ovakva saradnja sa AMK-9 očekuje se i u narednom periodu, a najavljeno je i testiranje novih kandidata u MDDC.

tl_files/mddc/amk9.JPG

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...