Obuka vodiča pasa za potrebe AMK-9

02-03-2011 11:42

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina (MDDC) zaključio je ugovor sa American K-9 Detection Service Inc. (AMK9) iz SAD o pružanju podrške u obuci pasa i vodiča za otkrivanje eksploziva koji će nakon završene obuke biti angažirani u Afganistanu.

 

Nakon što je u prvoj fazi  izvršeno testiranje i odabir kandidata, nastavljeno je s obukom vodiča i pasa koja se vrši u MDDC i trajat će do kraja marta 2011. Veliki broj vodiča pasa angažiran je upravo iz Bosne i Hercegovine, ali iz drugih zemalja u okruženju. Vodiči pohađaju intenzivnu obuku u savladavanju tehnika pretraživanja otvorenih područja, vozila i objekata, te engleskog jezika. Ovakva saradnja sa AMK-9 očekuje se i u narednom periodu, a najavljeno je i testiranje novih kandidata u MDDC.

tl_files/mddc/amk9.JPG

Nazad

25-06-2018 09:11 od mddc

Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

tl_files/minigalerija/Busovaca3.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Detaljnije...