MDDC angažiran na zadacima deminiranja na Kosovu

08-08-2011 08:30

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini je od 20.7.2011. ponovo aktivan na operacijama deminiranja na području općine Vučitrn na Kosovu. Deminiranje se vrši u selima Dubovac, Beçiç i Galica, a projekt finansira Vlada SAD preko International Trust Fund for Demining and Mine Victims Assistance.
Područje zahvaćeno minama je obradivo zemljište i šuma, te će nakon deminiranja lokalno stanovništvo biti u mogućnosti slobodno se kretati bez straha od stradavanja, obrađivati zemljište i eksploatirati šumu. U pojedinim dijelovima zadatka, najbliža kuća udaljena je samo 30 m od sumnjive površine.  Površina koja će biti deminirana ovim projektom iznosi ukupno 71.000 m2.  Očekuje se da će MDDC kompletirati zadatak do kraja augusta 2011.

tl_files/novosti/Kosovo deminer.jpg

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...