Psi za pretragu snježnih lavina uspješno položili test

27-01-2012 16:50

tl_files/galerija/Dog searching for victims of avalanches.jpg

Dva psa za traženje nestalih i unesrećenih u snježnim lavinama čiju je obuku izvršio Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC), na osnovu ugovora sa Federalnom upravom civilne zaštite, testirana su na planinama Igman i Bjelašnica. Tokom testiranja svaki pas prošao je provjeru poslušnosti i  pretraživanja.
Skrivene osobe u iskopanim rupama u snijegu simulirale su stvarnu akciju pretrage za zatrpanim unesrećenim osobama.I pored izuzetno loših vremenskih uslova psi su u veoma kratkom vremenskom periodu pronašli markirante. Testiranje je vršila četvoročlana komisija koja je dala prolaznu ocjenu za oba psa. Ovim je objedinjen i uspješno završen projekt obuke pasa za potrebe Federalne uprave civilne zaštite kojim je MDDC obučio po dva psa za pretrage ruševina i lavina.

Nazad

29-03-2018 08:05 od mddc

Početak radova na projektu Petrovići u Olovu

Radovi na projektu MSP Petrovići u općini Olovo otvoreni su i ovo je jedan od najnovijih projekta oslobađanja minski sumnjive površine kooje izvodi Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC). Ukupna površina koja će biti oslobođena od mina ovim projektom je 2.426.437 m2.

tl_files/galerija/Petrovici 2.jpg

Detaljnije...