Psi za pretragu snježnih lavina uspješno položili test

27-01-2012 16:50

tl_files/galerija/Dog searching for victims of avalanches.jpg

Dva psa za traženje nestalih i unesrećenih u snježnim lavinama čiju je obuku izvršio Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC), na osnovu ugovora sa Federalnom upravom civilne zaštite, testirana su na planinama Igman i Bjelašnica. Tokom testiranja svaki pas prošao je provjeru poslušnosti i  pretraživanja.
Skrivene osobe u iskopanim rupama u snijegu simulirale su stvarnu akciju pretrage za zatrpanim unesrećenim osobama.I pored izuzetno loših vremenskih uslova psi su u veoma kratkom vremenskom periodu pronašli markirante. Testiranje je vršila četvoročlana komisija koja je dala prolaznu ocjenu za oba psa. Ovim je objedinjen i uspješno završen projekt obuke pasa za potrebe Federalne uprave civilne zaštite kojim je MDDC obučio po dva psa za pretrage ruševina i lavina.

Nazad

25-06-2018 09:11 od mddc

Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

tl_files/minigalerija/Busovaca3.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Detaljnije...