Psi za otkrivanje narkotika obučeni u MDDC svakodnevno pokazuju efikasnost na terenu

22-05-2012 09:21

tl_files/galerija/Dik during training at MDDC.jpg

 

Kako su 15.5.2012. prenijeli brojni internet portali u BiH i printani mediji, još jedan pokušaj krijumčarenja narkotika u KPZ Zenica osujećen je zahvaljujući policijskim psima obučenim u Centru za obuku pasa otkrivanje mina u BiH. Policijski pas Dik, labrador obučen za otkrivanje narkotika, pronašao je heroin kod ženske osobe koja je u KPZ Zenica bila u posjeti suprugu. Drogu je sakrila u tjelesnom otvoru, ali ju je nanjušio labrador u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica. Uobičajenim pregledom paketa i osoba službeni pas detektirao je miris narkotičkih sredstava, ali detaljnim pregledom stražarke nisu uspjele naći drogu. Labrador je i dalje bio uporan pa je pozvana policija, te je kod nje pronađeno 10,45 grama heroina.

KPZ Zenica već godinama koristi specijalno obučene pse za otkrivanje droge te je, prema nekim procjenama, unošenje droge posljednjih godina smanjeno i za stotinu puta.

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...