Psi za otkrivanje narkotika obučeni u MDDC svakodnevno pokazuju efikasnost na terenu

22-05-2012 09:21

tl_files/galerija/Dik during training at MDDC.jpg

 

Kako su 15.5.2012. prenijeli brojni internet portali u BiH i printani mediji, još jedan pokušaj krijumčarenja narkotika u KPZ Zenica osujećen je zahvaljujući policijskim psima obučenim u Centru za obuku pasa otkrivanje mina u BiH. Policijski pas Dik, labrador obučen za otkrivanje narkotika, pronašao je heroin kod ženske osobe koja je u KPZ Zenica bila u posjeti suprugu. Drogu je sakrila u tjelesnom otvoru, ali ju je nanjušio labrador u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica. Uobičajenim pregledom paketa i osoba službeni pas detektirao je miris narkotičkih sredstava, ali detaljnim pregledom stražarke nisu uspjele naći drogu. Labrador je i dalje bio uporan pa je pozvana policija, te je kod nje pronađeno 10,45 grama heroina.

KPZ Zenica već godinama koristi specijalno obučene pse za otkrivanje droge te je, prema nekim procjenama, unošenje droge posljednjih godina smanjeno i za stotinu puta.

Nazad

29-03-2018 08:05 od mddc

Početak radova na projektu Petrovići u Olovu

Radovi na projektu MSP Petrovići u općini Olovo otvoreni su i ovo je jedan od najnovijih projekta oslobađanja minski sumnjive površine kooje izvodi Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC). Ukupna površina koja će biti oslobođena od mina ovim projektom je 2.426.437 m2.

tl_files/galerija/Petrovici 2.jpg

Detaljnije...