Timovi iz MDDC-a uključeni u operacije deminiranja na Kosovu

18-07-2012 11:32

Dva tima pasa za otkrivanje mina Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH već tri mjeseca pružaju podršku deminerskim timovima Kosovo Security Forces na deminerskim zadacima na Kosovu. U dosadašnjem periodu, aktivnosti deminiranja su se provodile na lokacijama Koshare i Belince u blizini naselja, kao i na poljoprivrednom  zemljištu koje se ne koristi zbog opasnosti od neuklonjenih minsko-eksplozivnih sredstava. Upotreba pasa za otkrivanje mina na navedenim zadacima doprinijela je povećanju produktivnosti u radu, a psi su takodjer korišteni i kod kontrole kvaliteta rada.

Kompletan projekt finansira Office of Weapons Removal and Abatement pri U.S. Department of State's Bureau of Political-Military Affairs, kroz ITF Enhancing Human Security.

 

tl_files/mddc/MDD Kil working in the task in Kosovo.jpgtl_files/mddc/MDD Misty in the field.jpgtl_files/mddc/MDDC vehicle deployed in Kosovo demining task.jpg

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...