Timovi iz MDDC-a uključeni u operacije deminiranja na Kosovu

18-07-2012 11:32

Dva tima pasa za otkrivanje mina Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH već tri mjeseca pružaju podršku deminerskim timovima Kosovo Security Forces na deminerskim zadacima na Kosovu. U dosadašnjem periodu, aktivnosti deminiranja su se provodile na lokacijama Koshare i Belince u blizini naselja, kao i na poljoprivrednom  zemljištu koje se ne koristi zbog opasnosti od neuklonjenih minsko-eksplozivnih sredstava. Upotreba pasa za otkrivanje mina na navedenim zadacima doprinijela je povećanju produktivnosti u radu, a psi su takodjer korišteni i kod kontrole kvaliteta rada.

Kompletan projekt finansira Office of Weapons Removal and Abatement pri U.S. Department of State's Bureau of Political-Military Affairs, kroz ITF Enhancing Human Security.

 

tl_files/mddc/MDD Kil working in the task in Kosovo.jpgtl_files/mddc/MDD Misty in the field.jpgtl_files/mddc/MDDC vehicle deployed in Kosovo demining task.jpg

Nazad

29-03-2018 08:05 od mddc

Početak radova na projektu Petrovići u Olovu

Radovi na projektu MSP Petrovići u općini Olovo otvoreni su i ovo je jedan od najnovijih projekta oslobađanja minski sumnjive površine kooje izvodi Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC). Ukupna površina koja će biti oslobođena od mina ovim projektom je 2.426.437 m2.

tl_files/galerija/Petrovici 2.jpg

Detaljnije...