Timovi iz MDDC-a uključeni u operacije deminiranja na Kosovu

18-07-2012 11:32

Dva tima pasa za otkrivanje mina Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH već tri mjeseca pružaju podršku deminerskim timovima Kosovo Security Forces na deminerskim zadacima na Kosovu. U dosadašnjem periodu, aktivnosti deminiranja su se provodile na lokacijama Koshare i Belince u blizini naselja, kao i na poljoprivrednom  zemljištu koje se ne koristi zbog opasnosti od neuklonjenih minsko-eksplozivnih sredstava. Upotreba pasa za otkrivanje mina na navedenim zadacima doprinijela je povećanju produktivnosti u radu, a psi su takodjer korišteni i kod kontrole kvaliteta rada.

Kompletan projekt finansira Office of Weapons Removal and Abatement pri U.S. Department of State's Bureau of Political-Military Affairs, kroz ITF Enhancing Human Security.

 

tl_files/mddc/MDD Kil working in the task in Kosovo.jpgtl_files/mddc/MDD Misty in the field.jpgtl_files/mddc/MDDC vehicle deployed in Kosovo demining task.jpg

Nazad

25-06-2018 09:11 od mddc

Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

tl_files/minigalerija/Busovaca3.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Detaljnije...