MDDC počeo sa implementacijom projekta upozoravanja na opasnost od mina

09-11-2012 13:21

tl_files/galerija/MRE Olovo.jpg

 

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini počeo je sa aktivnostima projekta upozoravanja na opasnost od mina MANMADE.

 

 Naime, sredstva prikupljena na prvoj donatorskoj večeri pod nazivom MANMADE, koja je održana 04. aprila 2012 godine u Sarajevu u organizaciji Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH i Marshall Legacy Institute iz SAD-a, usmjerena su na tri projekta koja će se provesti u Bosni i Hercegovini: deminiranje, upozoravanje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Projekt deminiranja je već završen i zahvaljujući donatorima, uspješno su deminirane dvije lokacije na području Olovske Luke u općini Olovo.

 

 Projekt upozoravanja na opasnost od mina provest će se u osnovnim školama u općinama Olovo i Konjic i obuhvatiti će djecu uzrasta od 7 do 14 godina. Aktivnosti će biti fokusirane na područja koja su direktno ugrožena minama, s ciljem da se djecu zaštiti od rizičnog ponašanja, ali i na ona područja gdje neposredan rizik od mina nije velik, ali zbog blizine minsko sumnjivih područja, postoji opasnost od ulaska u minski sumnjivo područje.  Kroz aktivne prezentacije, djeci će biti predstavljene poruke UM, s ciljem podizanja svijesti o riziku od mina i prilagođavanja njihovog ponašanja, te će im biti podijeljen materijal i majice sa UM porukama.  

 

Prve prezentacije pred učenicima četvrtih,petih, šestih i sedmih razreda Osnovne škole Olovo, te područne škole Olovske Luke u Olovu, već su održane, a aktivnosti će dalje biti nastavljene u osnovnim školama na području općine Konjic.

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...