Implementacija projekta pomoći žrtvama mina, finansiranog kroz MANMADE aktivnosti

01-04-2013 08:34

tl_files/galerija/students receiving MANMADE stipends.jpg

 

Sredstva prikupljena na prvoj donatorskoj večeri Mine Awareness Night to Make A DifferencE – MANMADE koja je održana u Sarajevu, 04. aprila 2012 godine, na Međunarodni dan borbe protiv mina, u organizaciji Marshall Legacy Institute-a iz SAD-a (MLI) i Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC), namijenjena su podršci tri različita projekta u Bosni i Hercegovini: deminiranje, upozoravanje na opasnost od mina, te pomoć žrtvama mina. Prva dva projekta deminiranja i upozoravanja na opasnost od mina su završena, dok je projekt pomoći žrtvama mina, finansiran kroz MANMADE aktivnosti, implementiran od strane ITF Enhancing Human Security (ITF) iz Slovenije, partnerske organizacije u implementaciji projekata finansiranih iz sredstava prikupljenih na MANMADE donatorskoj večeri. 

 

ITF je dodijelio 11 stipendija studentima žrtvama mina i članovima porodica žrtava mina. Stipendije će biti iskorištene za finansiranje jednog semestra njihovog fakultetskog školovanja.

 

Prijem za studente održan je 28. marta u prostorijama ITF kancelarije u Sarajevu. Studenti su izrazili svoju zahvalnost organizacijama MLI, MDDC i ITF za stipendije koje su dobili, ali i za podršku koju ove organizacije kroz svoj rad pružaju žrtvama mina.

 

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...