Doobuka i interno testiranje u MDDC-u

19-04-2013 10:08

Pred početak deminerske sezone 2013, deminerske organizacije završavaju pripreme i  doobuku operativnog osoblja i pasa za otkrivanje mina, da bi sva raspoloživa deminerska sredstva bila u dobrom stanju i potpuno spremna za  angažovanje na novim zahtijevnim zadacima deminiranja.

 

 Kao Centar za obuku, MDDC nudi deminerskim organizacijama profesionalne usluge trenera/instruktora i korištenje poligona za obuku. Na osnovu ugovora potpisanih između ove dvije organizacije i MDDC-a, timovi pasa za otkrivanje mina iz Federalne uprave civilne zaštite i Udruženja za eliminaciju mina (UEM), pod nadzorom trenera/instruktora iz MDDC-a, provode doobuku i interno testiranje, što je preduslov za pristupanje testiranju za dobivanje akreditacije za rad, koje provodi BHMAC.

 

tl_files/galerija/NGO UEM internal testing.jpgtl_files/galerija/Refresher training at MDDC training facilities.jpg

 

 

Nakon završetka procesa akreditacije i uspješno položenog testiranja, timovi pasa za otkrivanje mina biti će angažovani na deminerskim zadacima širom Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

 

 

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...