MDDC učestvovao na 10. Međunarodnom savjetovanju "Humanitarno razminiranje 2013"

26-04-2013 12:16

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini učestvovao je na 10. Međunarodnom savjetovanju i sajmu opreme “Humanitarno razminiranje 2013”, koje je održano u Šibeniku, Republika Hrvatska, u periodu od 23.04. do 25.04.2013 godine, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, G-dina Ive Josipovića, koji je i otvorio Savjetovanje.

 

tl_files/galerija/Sibenik Symposium 2013 opening.jpg

 

Savjetovanje su zajednički organizovali Hrvatski centar za razminiranje i Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. Savjetovanje je omogućilo učesnicima da razmotre, a dijelom i posredno riješe problem mina, kroz sticanje novih znanja i korištenjem novih metoda i tehnologije, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. Također, ovo Savjetovanje je osiguralo i okvir za susrete, a vrlo često i dalju saradnju i povezivanje među različitim subjektima u protuminskom djelovanju.

 

G-din Ante Županović, gradonačelnik Šibenika, grada koji je i sam suočen sa problemom minske zagađenosti, i njegov zamjenik G-din Franko Vidović također su prisustvovali otvaranju Savjetovanja.

 

Glavne teme 10. Međunarodnog savjetovanja bile su: problem minske zagađenosti; iskustvo vojnih i civilnih organizacija u humanitarnom deminiranju; nove tehnologije u humanitarnom deminiranju; minske nesreće i pomoć žrtvama mina; testiranje i obuka i uticaj na osiguranje kvaliteta u humanitarnom deminiranju.

 

tl_files/galerija/Sibenik Symposium 2013.jpgtl_files/galerija/Underwater demining presentation at Sibenik Symposium 2013.jpg

 

 

U toku Savjetovanja održano je nekoliko prezentacija opreme i metoda za deminiranje: prezentacija rada mašina za deminiranje i rada timova pasa za otkrivanje mina; te prezentacija podvodnog izviđanja i deminiranja, koju je predstavio Regionalni centar za podvodno deminiranje iz Bijele, Crna Gora. Učesnici Savjetovanja složili su se da je učinjen veliki napredak u implementaciji modernih metoda i tehnologije u procesu izviđanja i deminiranja.

 

Frime koje su na sajmu izložile svoju opremu su: DOK-ING, Istraživač, Tornado i Grupacija za humanitarno razminiranje u inozemstvu iz Hrvatske; Vallon iz Njemačke; Cortex Engineering – proizvođači zaštitne opreme iz Izraela; proizvođači mašina za deminiranje Mineline, FAE Group/Primetech, Digger DTR i Minewolf.

 

Prethodnih godina, na Savjetovanju je učestvovalo 88 država, 320 firmi i preko 1700 učesnika. Ove godine na Savjetovanju je bilo prisutno 215 učesnika iz 38 država.

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...