MDDC učestvovao na 10. Međunarodnom savjetovanju "Humanitarno razminiranje 2013"

26-04-2013 12:16

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini učestvovao je na 10. Međunarodnom savjetovanju i sajmu opreme “Humanitarno razminiranje 2013”, koje je održano u Šibeniku, Republika Hrvatska, u periodu od 23.04. do 25.04.2013 godine, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, G-dina Ive Josipovića, koji je i otvorio Savjetovanje.

 

tl_files/galerija/Sibenik Symposium 2013 opening.jpg

 

Savjetovanje su zajednički organizovali Hrvatski centar za razminiranje i Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. Savjetovanje je omogućilo učesnicima da razmotre, a dijelom i posredno riješe problem mina, kroz sticanje novih znanja i korištenjem novih metoda i tehnologije, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. Također, ovo Savjetovanje je osiguralo i okvir za susrete, a vrlo često i dalju saradnju i povezivanje među različitim subjektima u protuminskom djelovanju.

 

G-din Ante Županović, gradonačelnik Šibenika, grada koji je i sam suočen sa problemom minske zagađenosti, i njegov zamjenik G-din Franko Vidović također su prisustvovali otvaranju Savjetovanja.

 

Glavne teme 10. Međunarodnog savjetovanja bile su: problem minske zagađenosti; iskustvo vojnih i civilnih organizacija u humanitarnom deminiranju; nove tehnologije u humanitarnom deminiranju; minske nesreće i pomoć žrtvama mina; testiranje i obuka i uticaj na osiguranje kvaliteta u humanitarnom deminiranju.

 

tl_files/galerija/Sibenik Symposium 2013.jpgtl_files/galerija/Underwater demining presentation at Sibenik Symposium 2013.jpg

 

 

U toku Savjetovanja održano je nekoliko prezentacija opreme i metoda za deminiranje: prezentacija rada mašina za deminiranje i rada timova pasa za otkrivanje mina; te prezentacija podvodnog izviđanja i deminiranja, koju je predstavio Regionalni centar za podvodno deminiranje iz Bijele, Crna Gora. Učesnici Savjetovanja složili su se da je učinjen veliki napredak u implementaciji modernih metoda i tehnologije u procesu izviđanja i deminiranja.

 

Frime koje su na sajmu izložile svoju opremu su: DOK-ING, Istraživač, Tornado i Grupacija za humanitarno razminiranje u inozemstvu iz Hrvatske; Vallon iz Njemačke; Cortex Engineering – proizvođači zaštitne opreme iz Izraela; proizvođači mašina za deminiranje Mineline, FAE Group/Primetech, Digger DTR i Minewolf.

 

Prethodnih godina, na Savjetovanju je učestvovalo 88 država, 320 firmi i preko 1700 učesnika. Ove godine na Savjetovanju je bilo prisutno 215 učesnika iz 38 država.

Nazad

25-06-2018 09:11 od mddc

Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

tl_files/minigalerija/Busovaca3.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Detaljnije...