4. april - Međunarodni dan borbe protiv mina

03-04-2014 13:09

Četvrtog aprila kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv mina, MDDC s ponosom može reći da je aktivni sudionik u procesu uklanjanja mina u Bosni i Hercegovini – ovog stravičnog naslijeđa rata koje odnosi živote ljudi, ograničava ekonomski razvoj i normalan život. Uz pomoć stranih donatora, u prvom redu Office of Weapons Removal and Abatement at the US Department of State’s Bureau of Political-Military Affairs i vlade SAD-a koja je najznačajniji i najveći donator protivminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini, MDDC je sa dva deminerska tima trenutno angažovan na šest zadataka deminiranja u različitim dijelovima zemlje. Na tim zadacima su deminerski timovi MDDC do sada pronašli i uklonili ukupno 12 mina i 11 neeksplodiranih ubojitih sredstava – NUS-a.  Mine i NUS predstavljaju prijetnju sigurnosti lokalnog stanovništva i svih ljudi koji posjećuju Bosnu i Hercegovinu, čak 17 nakon završetka rata.
MDDC će predano nastaviti svoje učešće u protivminskim aktivnostima u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta, kako bi dao doprinos u reduciranju opasnosti od mina u zemljama suočenim s ovim  problemom.

tl_files/slike vijesti/DSCN4018.jpg

Nazad

29-03-2018 08:05 od mddc

Početak radova na projektu Petrovići u Olovu

Radovi na projektu MSP Petrovići u općini Olovo otvoreni su i ovo je jedan od najnovijih projekta oslobađanja minski sumnjive površine kooje izvodi Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC). Ukupna površina koja će biti oslobođena od mina ovim projektom je 2.426.437 m2.

tl_files/galerija/Petrovici 2.jpg

Detaljnije...