Obuka dva psa za otkrivanje mina za potrebe Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske

19-12-2013 09:26

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini završio je obuku dva tima pasa za otkrivanje mina za potrebe Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.


Dva mlada psa  obučena su da ispunjavaju kriterije postavljene u Standardu za otkrivanje mina i NUS-a u Bosni i Hercegovini i nakon završetka obuke, u potpunosti su spremni da odgovore na zahtjeve koji se postavljaju ispred njih za vrijeme rada u minskom polju. Nakon što su psi savladali prvu fazu obuke, izvršena je integracija pasa sa njihovim vodičima iz Republičke uprave civilne zaštite RS. Novi obučeni psi za otkrivanje mina zamijenit će stare pse koje je koristila Civilna zaštita RS, a koji zbog svoje starosti i zdravstvenog stanja, nisu više bili u mogućnosti da prate tok deminerskih operacija, te su time usporavali rad ostalih timova za deminiranje.

 

tl_files/galerija/CP RS dog handlers with their new MDDs.jpg                    tl_files/galerija/Presentation of certificate on completed integration with the MDD to CP RS dog handler.jpg

 

 Sredstva potrebna za nabavku, obuku i integraciju pasa za otkrivanje mina obezbijeđena su od strane Office of Weapons Removal and Abatement pri U.S. Department of State Bureau of Political/Military Affairs, preko ITF Enhancing Human Security.


Zvanična primopredaja održana je 16. decembra 2013. godine u prostorijama Republičke uprave civilne zaštite RS. Predaju pasa za otkrivanje mina i opreme za rad sa psima izvršio je predstavnik Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, a u ime Republičke uprave civilne zaštite RS, donaciju je sa zahvalnošću primio direktor Republičke uprave ciivlne zaštite RS.

 

                     

            

 

 

 

 

 

Nazad

25-06-2018 09:11 od mddc

Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

tl_files/minigalerija/Busovaca3.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Detaljnije...