Obuka dva psa za otkrivanje mina za potrebe Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske

19-12-2013 09:26

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini završio je obuku dva tima pasa za otkrivanje mina za potrebe Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.


Dva mlada psa  obučena su da ispunjavaju kriterije postavljene u Standardu za otkrivanje mina i NUS-a u Bosni i Hercegovini i nakon završetka obuke, u potpunosti su spremni da odgovore na zahtjeve koji se postavljaju ispred njih za vrijeme rada u minskom polju. Nakon što su psi savladali prvu fazu obuke, izvršena je integracija pasa sa njihovim vodičima iz Republičke uprave civilne zaštite RS. Novi obučeni psi za otkrivanje mina zamijenit će stare pse koje je koristila Civilna zaštita RS, a koji zbog svoje starosti i zdravstvenog stanja, nisu više bili u mogućnosti da prate tok deminerskih operacija, te su time usporavali rad ostalih timova za deminiranje.

 

tl_files/galerija/CP RS dog handlers with their new MDDs.jpg                    tl_files/galerija/Presentation of certificate on completed integration with the MDD to CP RS dog handler.jpg

 

 Sredstva potrebna za nabavku, obuku i integraciju pasa za otkrivanje mina obezbijeđena su od strane Office of Weapons Removal and Abatement pri U.S. Department of State Bureau of Political/Military Affairs, preko ITF Enhancing Human Security.


Zvanična primopredaja održana je 16. decembra 2013. godine u prostorijama Republičke uprave civilne zaštite RS. Predaju pasa za otkrivanje mina i opreme za rad sa psima izvršio je predstavnik Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, a u ime Republičke uprave civilne zaštite RS, donaciju je sa zahvalnošću primio direktor Republičke uprave ciivlne zaštite RS.

 

                     

            

 

 

 

 

 

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...