Obuka pet pasa za otkrivanje mina za potrebe ANAMA-e

10-04-2013 09:38

tl_files/galerija/MDD Kora.jpg

 

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i  Hercegovini (MDDC), Marshall Legacy Institute (MLI)  iz SAD-a i ITF Enhancing Human Security (ITF) iz Slovenije potpisali su Memorandum o razumijevanju o obuci pet pasa za otkrivanje mina za potrebe Nacionalne agencije za uklanjanje mina Azerbejdžan (ANAMA). 

 

Obuka pasa je izvršena u  Centru za obuku pasa za otkrivanje mina. Svi psi su uspješno završili obuku i spremni su za rad u operacijama deminiranja. Dolazak  predstavnika ANAMA-e u Bosnu i Hercegovinu očekuje se krajem mjeseca aprila, radi preuzimanja obučenih pasa i njihovog transporta u Azerbejdžan.

 

MDDC je do sada za potrebe ANAMA-e obučio 29 pasa za otkrivanje mina, a saradnja između ove dvije organizacije će se nastaviti i u narednom periodu. 

 

Sredstva za nabavku i obuku pet pasa za otkrivanje mina za potrebe ANAMA-e obezbijedio je MLI, a sredstva su uduplana od strane ITF-a.

 

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...