Obuka pet pasa za otkrivanje mina za potrebe ANAMA-e

10-04-2013 09:38

tl_files/galerija/MDD Kora.jpg

 

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i  Hercegovini (MDDC), Marshall Legacy Institute (MLI)  iz SAD-a i ITF Enhancing Human Security (ITF) iz Slovenije potpisali su Memorandum o razumijevanju o obuci pet pasa za otkrivanje mina za potrebe Nacionalne agencije za uklanjanje mina Azerbejdžan (ANAMA). 

 

Obuka pasa je izvršena u  Centru za obuku pasa za otkrivanje mina. Svi psi su uspješno završili obuku i spremni su za rad u operacijama deminiranja. Dolazak  predstavnika ANAMA-e u Bosnu i Hercegovinu očekuje se krajem mjeseca aprila, radi preuzimanja obučenih pasa i njihovog transporta u Azerbejdžan.

 

MDDC je do sada za potrebe ANAMA-e obučio 29 pasa za otkrivanje mina, a saradnja između ove dvije organizacije će se nastaviti i u narednom periodu. 

 

Sredstva za nabavku i obuku pet pasa za otkrivanje mina za potrebe ANAMA-e obezbijedio je MLI, a sredstva su uduplana od strane ITF-a.

 

Nazad

25-06-2018 09:11 od mddc

Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

tl_files/minigalerija/Busovaca3.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Detaljnije...