Početak projekta izgradnje MDD kapaciteta u Armeniji

24-11-2015 09:36

Republici Armeniji su potrebni dodatni resursi da bi oslobodila svoju zemlju od opasnosti mina.  Centar za uklanjanje mina Armenije i Armenian Peacekeeping Engineering Battalion - PKEB, uputili su zahtjev za pomoć pri nabavci šest obučenih timova pasa za otkrivanje mina, što čini osnovu aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekta.

Nakon što je dana 21.10.2015 godine potpisan Memorandum o razumijevanju sa Marshall Legacy Institute (MLI) i ITF Enhancing Human Security o uspostavi programa pasa za otkrivanje mina u Armeniji, Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini  poslao je šest mladih, tek obučenih pasa za otkrivanje mina u Echmiadzin, Armenija, koji će tamo biti integrisani u timove pasa za otkrivanje mina sa pripadnicima Armenian Peacekeeping Engineering Battalion. Psi i treneri su u Armeniju stigli 20.11.2015 godine. U periodu od šest narednih mjeseci, dva trenera iz MDDC-a će vršiti obuku timova u prostorijama i poligonima PKEB-a, te će nakon završene obuke timovi biti upućeni na rad u u minskim poljima u regiji Syunik, na jugu Armenije, gdje će u periodu od šest mjeseci trener MDDC vršiti superviziju nad radom timova.

Ove aktivnosti izgradnje kapaciteta, koje su podržane sredstvima U.S. Department of State’s Office for Weapons Removal and Abatement, MLI-a i ITF-a, činit će značajan doprinos naporima da se ubrza tok operacija deminiranja u Armeniji, te će omogućiti ažuriranje i nadogradnju Standardnih Operativnih Procedura za upotrebu pasa za otkrivanje mina, koje će biti dostupne predstavnicima Centra za uklanjanje mina Armenije.   

 

 

tl_files/minigalerija/Minefield in Armenia.jpg

 

 

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...