Posjeta PM/WRA Bosni i Hercegovini i MDDC-u

22-07-2014 12:41

Predstavnici Bureau of Political-Military Affairs Office of Weapon Removal and Abatement at the US Department of State (PM/WRA), Natalie Wazir, Program menadžer za Europu i Euroaziju i Mark Adams, Viši savjetnik u PM/WRA, posjetili su Bosnu i Hercegovinu. U toku posjete predstavljeni su im programi koje finansira Vlada SAD-a. Gosti su posjetili Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini, gdje je za njih na poligonu za obuku MDDC-a upriličena demonstracija rada pasa za otkrivanje mina. Posjeta Bosni i Hercegovini također je obuhvatila i projekte koje je finansirala Vlada SAD-a, a koje je implementirao MDDC.   
Predstavnici U.S. Dept of State's Office of Weapons Removal and Abatement su posjetili i Olovske Luke. Ovo područje deminirano je uz pomoć sredstava prikupljenih na humanitarnoj večeri MANMADE, koju su 2012 godine organizovali Marshall Legacy Institute i Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini. Prikupljena sredstva su uduplana od strane Vlade SAD-a, preko ITF Enhancing Human Security. 

 

tl_files/slike vijesti/Olovske luke1.jpg

Nazad

25-06-2018 09:11 od mddc

Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

tl_files/minigalerija/Busovaca3.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Detaljnije...