Posjeta PM/WRA Bosni i Hercegovini i MDDC-u

22-07-2014 12:41

Predstavnici Bureau of Political-Military Affairs Office of Weapon Removal and Abatement at the US Department of State (PM/WRA), Natalie Wazir, Program menadžer za Europu i Euroaziju i Mark Adams, Viši savjetnik u PM/WRA, posjetili su Bosnu i Hercegovinu. U toku posjete predstavljeni su im programi koje finansira Vlada SAD-a. Gosti su posjetili Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini, gdje je za njih na poligonu za obuku MDDC-a upriličena demonstracija rada pasa za otkrivanje mina. Posjeta Bosni i Hercegovini također je obuhvatila i projekte koje je finansirala Vlada SAD-a, a koje je implementirao MDDC.   
Predstavnici U.S. Dept of State's Office of Weapons Removal and Abatement su posjetili i Olovske Luke. Ovo područje deminirano je uz pomoć sredstava prikupljenih na humanitarnoj večeri MANMADE, koju su 2012 godine organizovali Marshall Legacy Institute i Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini. Prikupljena sredstva su uduplana od strane Vlade SAD-a, preko ITF Enhancing Human Security. 

 

tl_files/slike vijesti/Olovske luke1.jpg

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...