Završena obuka trenera pasa za otkrivanje mina za potrebe Oružanih snaga BiH

02-03-2010 11:32

tl_files/galerija/mddc/JEDANAESTI TJEDAN.JPG 

 

Obuka tri trenera pasa za otkrivanje mina za potrebe Oružanih snaga BiH započela je u junu 2009. i svečanom predajom certifikata zvanično je završena u petak 26.2.2010.

Ova obuka je sastavni dio projekta kojeg je financirao US Department of State - Office of Weapons Removal and Abatement preko ITF-a i koji nosi naziv  Samoodrživost oružanih snaga BiH u operacijama koje uključuju upotrebu pasa za otkrivanje mina.
Tri pripadnika OSBiH prošli su kroz sve faze intenzivne obuke za trenera pasa za otkrivanje mina koju je provodio instruktor MDDC. Oružane snage BiH ovim su kapacitetom značajno ojačani u svojim operacijama deminiranja. Uz prethodno obučenih sedam timova pasa, OSBIH su svoje kapacitete za deminiranje povećali za više od 50%.
Na skromnoj ceremoniji koja je održana u prostorijama MDDC, direktor centra je uručio certifikate novoobučenim trenerima pasa za otkrivanje mina, naglasivši kako je obuka koju su uspješno završili priznata u cijeloj državi i izvan granica BiH, te izrazio želju da se saradnja u području obuke pasa između MDDC i OSBiH nastavi i u budućnosti. 

Nazad

29-03-2018 08:05 od mddc

Početak radova na projektu Petrovići u Olovu

Radovi na projektu MSP Petrovići u općini Olovo otvoreni su i ovo je jedan od najnovijih projekta oslobađanja minski sumnjive površine kooje izvodi Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC). Ukupna površina koja će biti oslobođena od mina ovim projektom je 2.426.437 m2.

tl_files/galerija/Petrovici 2.jpg

Detaljnije...