Završena obuka trenera pasa za otkrivanje mina za potrebe Oružanih snaga BiH

02-03-2010 11:32

tl_files/galerija/mddc/JEDANAESTI TJEDAN.JPG 

 

Obuka tri trenera pasa za otkrivanje mina za potrebe Oružanih snaga BiH započela je u junu 2009. i svečanom predajom certifikata zvanično je završena u petak 26.2.2010.

Ova obuka je sastavni dio projekta kojeg je financirao US Department of State - Office of Weapons Removal and Abatement preko ITF-a i koji nosi naziv  Samoodrživost oružanih snaga BiH u operacijama koje uključuju upotrebu pasa za otkrivanje mina.
Tri pripadnika OSBiH prošli su kroz sve faze intenzivne obuke za trenera pasa za otkrivanje mina koju je provodio instruktor MDDC. Oružane snage BiH ovim su kapacitetom značajno ojačani u svojim operacijama deminiranja. Uz prethodno obučenih sedam timova pasa, OSBIH su svoje kapacitete za deminiranje povećali za više od 50%.
Na skromnoj ceremoniji koja je održana u prostorijama MDDC, direktor centra je uručio certifikate novoobučenim trenerima pasa za otkrivanje mina, naglasivši kako je obuka koju su uspješno završili priznata u cijeloj državi i izvan granica BiH, te izrazio želju da se saradnja u području obuke pasa između MDDC i OSBiH nastavi i u budućnosti. 

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...