Završena obuka trenera pasa za otkrivanje mina za potrebe Oružanih snaga BiH

02-03-2010 11:32

tl_files/galerija/mddc/JEDANAESTI TJEDAN.JPG 

 

Obuka tri trenera pasa za otkrivanje mina za potrebe Oružanih snaga BiH započela je u junu 2009. i svečanom predajom certifikata zvanično je završena u petak 26.2.2010.

Ova obuka je sastavni dio projekta kojeg je financirao US Department of State - Office of Weapons Removal and Abatement preko ITF-a i koji nosi naziv  Samoodrživost oružanih snaga BiH u operacijama koje uključuju upotrebu pasa za otkrivanje mina.
Tri pripadnika OSBiH prošli su kroz sve faze intenzivne obuke za trenera pasa za otkrivanje mina koju je provodio instruktor MDDC. Oružane snage BiH ovim su kapacitetom značajno ojačani u svojim operacijama deminiranja. Uz prethodno obučenih sedam timova pasa, OSBIH su svoje kapacitete za deminiranje povećali za više od 50%.
Na skromnoj ceremoniji koja je održana u prostorijama MDDC, direktor centra je uručio certifikate novoobučenim trenerima pasa za otkrivanje mina, naglasivši kako je obuka koju su uspješno završili priznata u cijeloj državi i izvan granica BiH, te izrazio želju da se saradnja u području obuke pasa između MDDC i OSBiH nastavi i u budućnosti. 

Nazad

25-06-2018 09:11 od mddc

Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

tl_files/minigalerija/Busovaca3.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Detaljnije...