Završetak projekta deminiranja Cerevajka 1 u Republici Srbiji

06-06-2014 12:28

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Herzegovini realizovao je projekt deminiranja Cerevajka (škola) -1 u opštini Preševo u Republici Srbiji. Veličina deminiranog projekta je 165.000 m2.  Minski sumnjiva površina  nalazila se u blizini osnovne škole. Projekt je finansiran od strane Office of Weapons Removal and Abatement at the US Department of State's Bureau of Political-Military Affairs (PMWRA), preko ITF Enhancing Human Security. Nakon završetka deminiranja ovog područja stvoreno je sigurno okruženje za preko 100 djece koja pohađaju osnovnu školu. Pronađena neeksplodirana ubojita sredstva (NUS) su uklonjena i uništena.
MDDC će uskoro početi i sa operacijama deminiranja na projektu Cerevajka (škola)-2. Po završetku radova deminiranja na drugom projektu, cjelokupno područje će biti proglašeno slobodnim od mina i sigurno za kretanje za djecu koja pohađaju školu, kao i za ostalo stanovništvo tog područja. 

 

tl_files/slike vijesti/Cerevajka1 news.jpg

Nazad

25-06-2018 09:11 od mddc

Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

tl_files/minigalerija/Busovaca3.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Detaljnije...