Završetak projekta deminiranja Cerevajka 1 u Republici Srbiji

06-06-2014 12:28

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Herzegovini realizovao je projekt deminiranja Cerevajka (škola) -1 u opštini Preševo u Republici Srbiji. Veličina deminiranog projekta je 165.000 m2.  Minski sumnjiva površina  nalazila se u blizini osnovne škole. Projekt je finansiran od strane Office of Weapons Removal and Abatement at the US Department of State's Bureau of Political-Military Affairs (PMWRA), preko ITF Enhancing Human Security. Nakon završetka deminiranja ovog područja stvoreno je sigurno okruženje za preko 100 djece koja pohađaju osnovnu školu. Pronađena neeksplodirana ubojita sredstva (NUS) su uklonjena i uništena.
MDDC će uskoro početi i sa operacijama deminiranja na projektu Cerevajka (škola)-2. Po završetku radova deminiranja na drugom projektu, cjelokupno područje će biti proglašeno slobodnim od mina i sigurno za kretanje za djecu koja pohađaju školu, kao i za ostalo stanovništvo tog područja. 

 

tl_files/slike vijesti/Cerevajka1 news.jpg

Nazad

04-01-2018 13:10 od mddc

Aktivnosti MDDC u 2017.

U 2017. godini Centar za obuku pasa za otkrivanje mina realizovao je mnogo različitih projekata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Donosimo pregled najvažnijih aktivnosti  u godini koja je iza nas, a koje podrazumijevaju projekte deminiranja i oslobađanja minski sumnjive površine, obuku službenih pasa, upozoravnje na opasnost od mina i pomoć žrtvama mina. Većinu tih projekata financirao je US State Department, ali i lokalne vlasti kao što je Općina Ilidža koja je financirala aktivnosti oslobađanja minsko sumnjive površine iz vlastitog budžeta. MDDC kontinuirano radi i na projektu kojim se unaprijeđuje kvalitet života i sigurnosti ljudi - CHAMPS Bosna i Hercegovina.

Detaljnije...