Završetak projekta deminiranja Cerevajka 1 u Republici Srbiji

06-06-2014 12:28

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Herzegovini realizovao je projekt deminiranja Cerevajka (škola) -1 u opštini Preševo u Republici Srbiji. Veličina deminiranog projekta je 165.000 m2.  Minski sumnjiva površina  nalazila se u blizini osnovne škole. Projekt je finansiran od strane Office of Weapons Removal and Abatement at the US Department of State's Bureau of Political-Military Affairs (PMWRA), preko ITF Enhancing Human Security. Nakon završetka deminiranja ovog područja stvoreno je sigurno okruženje za preko 100 djece koja pohađaju osnovnu školu. Pronađena neeksplodirana ubojita sredstva (NUS) su uklonjena i uništena.
MDDC će uskoro početi i sa operacijama deminiranja na projektu Cerevajka (škola)-2. Po završetku radova deminiranja na drugom projektu, cjelokupno područje će biti proglašeno slobodnim od mina i sigurno za kretanje za djecu koja pohađaju školu, kao i za ostalo stanovništvo tog područja. 

 

tl_files/slike vijesti/Cerevajka1 news.jpg

Nazad

29-03-2018 08:05 od mddc

Početak radova na projektu Petrovići u Olovu

Radovi na projektu MSP Petrovići u općini Olovo otvoreni su i ovo je jedan od najnovijih projekta oslobađanja minski sumnjive površine kooje izvodi Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC). Ukupna površina koja će biti oslobođena od mina ovim projektom je 2.426.437 m2.

tl_files/galerija/Petrovici 2.jpg

Detaljnije...